30-11-1992 Linda

    Zoals beloofd ga ik vandaag verder met de vooroordelen. De vraag die ik stelde was waarom mensen zulke praatjes gaan rondvertellen. Ik denk dat daar een verschillende redenen voor aan te dragen zijn.

    Als eerste wil ik de jaloersheid noemen. Iemand is jaloers op iemand uit de andere groep, omdat deze gelukkiger lijkt dan de persoon zelf. Dit hoeft niet alleen om geld te draaien. Het kunnen ook sociale aspecten zijn. Om de ander dan te kwetsen gaat men praatjes rondstrooien.

    Daarnaast kan een gevoel van standsverschil de oorzaak zijn. Je kunt hier denken aan de slaven. Zij zouden niet deugen en altijd op de ondergang uit zijn van de "eigenaar." Hier is het een soort goedpraten dat je deze mensen tot slaaf mag maken. Alleen daar zijn ze dan nog geschikt voor.

    Ook kunnen vooroordelen ontstaan uit rancune. Voorbeelden hiervan zijn genoeg te vinden. Elke oorlog brengt haatgevoelens jegens de vijand voort. In vredestijd kunnen deze gevoelens nog voort duren.

    Als laatste kunnen denk ik ook nog misverstanden een rol spelen. Doordat een persoon de woorden van een ander verkeerd opvat kan hij of zij denken van "nou, nou, ben je er zo een," terwijl dit helemaal niet waar hoeft te zijn.

    Vervolgens kun je je afvragen of deze vooroordelen niet te voorkomen zijn. Ik denk dat dat heel moeilijk is. Hier wilde ik echter verder niet op in gaan.