Herman; 13 november

De wind

Een bron van energie die wij Nederlanders zeer goed kennen is de wind. Al vele decennia geleden gebruikten onze voorvaders deze in ons land bijna altijd aanwezige kracht om het graan te malen of het water weg te pompen.

Dat deze geweldenaar naast zeer bruikbaar ook zeer vervelend kan zijn, merkte ik vanmorgen op mijn fiets. Na elke meter die ik op mijn fiets had afgelegd, blies de wind mij twee meter terug. Ik kwam dan ook pas bij mijn bestemming, het station, nadat ik had besloten om naar huis te gaan.

Deze ervaring en het spreekwoord "If you can't beat them join them', bracht mij op het volgende idee:

Als we nou eens op de plaats van de koplamp een propeller op de fiets zetten die we met een ketting in verbinding stellen met ons achterwiel. Door deze propeller bevechten we de wind niet meer als zij ons in het gezicht waait, maar hebben we haar als bondgenoot achter ons. We maken zo een spartamet maar dan net wat anders.

Met dit idee juichen alle fietsers als het hard waait. Als de wind van achteren komt, laten zij zich door de wind voortstuwen; Als de wind van voren komt laten zij haar de propeller en daardoor de wielen aandrijven; En als de wind van opzij komt zorgen ze dat ze niet vallen. Fijn toch?