Herman; 8 december

Daar zit een luchtje aan

In sommige films wordt zo goed geacteerd dat, wanneer er bijvoorbeeld in de film hevig gesport wordt, men het zweet van de acteurs kan ruiken. Dat er zo goed wordt geacteerd is natuurlijk mooi mee genomen, maar het zou nog leuker zijn als men tijdens de film inderdaad in de bioscoopstoel de omgevingsgeur van de plaats waar de film zich op dat moment afspeelt zou kunnen ruiken. (In het geval de omgevingsgeur zweet betreft is dit wat minder plezierig, dit geef ik toe, maar toch.) Dit geeft de filmvoorstelling naast de geluidseffecten, de mooie decors en de uitmuntende casting een extra dimensie.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een of andere butler tijdens de film achter je staat, en je uit flesjes parfum, speciaal daarvoor gemaakt, de verschillende luchten doet toekomen. (Alhoewel, waarom ook niet?) De prijs van een kaartje zou dan veel te groot worden. (O ja, daarom niet!) Men kan boven de bioscoopstoelen vast wel een of andere installatie maken die de luchten verspreid. Bij elke film behoort dan een bepaalde verzameling geuren die in een bepaalde volgorde aan de mensen wordt geschonken. (Ook is belangrijk hoelang de geur wordt verspreid en het moment waarop dit gebeurd.)

Griezelfilms worden met geur veel spannender. Immers men kan nu ook ruiker dan men izich in een eng oud kasteel bevindt. Romantische films worden nu veel gevoeliger. Men kan nu de parfum van het meisje ruiken. En ga zo maar door.

Hoewel geuren de laatste tijd veel in de belangstelling staan, je kan er in de tijdschriften veel over lezen, is er mij niet veel over bekend. Zo weet ik bijvoorbeeld niet hoe alle verschillende geuren van de dingen kunnen worden gerangschikt en dergelijk. Een andere vraag die ik heb is of, en zo ja hoe, de geurenruimte, net zoals de kleurenruimte, wordt opgespannen door een aantal basisgeuren.

Nu als het mogelijk is om de geurenruimte op te spannen door een eindig aantal geuren, is het bovenstaande makkelijk te verwezenlijken. Het is dan niet alleen makkelijker (en dus ook goedkoper) om in de bioscoop zo'n kijk luister en ruikfilm te maken, het hele idee is dan ook in de huiskamer te verwezenlijken. Immers men zorgt dat men de basisgeuren in de vorm van parfums thuis in de geurensproeier heeft, en als men de film aan het kijken is wordt door de tvkabel de informatie aan de computer in de geurensproeier doorgegeven wanneer, hoeveel en in welke samenstelling hij de geuren moet sproeien.

Hoewel het net vertelde een zeer grote positieve kant heeft, immers men kan een film veel echter dan voorheen beleven, zijn er ook wel negatieve dingen in deze ontwikkeling aan te wijzen. Men kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat politici, als eenmaal het gehele systeem is ingevoerd, van het geurenapparaat misbruik zullen maken, en de kiezers niet alleen met woorden manipuleren, wat ze nu al doen, maar ook met geuren. Maar ach, waarschijnlijk had men zulke kwade gedachten ook bijde invoering van de televisie, en aangezien deze laatste ook wel aardig op zijn pootjes is terecht gekomen, zal het allemaal wel loslopen. En trouwens: Is het wel mogelijk om de verschillende geuren met behulp van bijvoorbeeld basisgeuren, makkelijk na te bootsen? Ik weet het niet. Het is zeker wel een interessant onderzoeksonderwerp!