Apeldoorn, 10 december

Betreft: Ideeën

Geachte NS,

Aangezien ik studeer in Utrecht en woon ik Apeldoorn, reis ik veel met de trein. Zo maak ik de gemakken en ongemakken van het treinreizen dagelijks mee. Om de ongerieven te verminderen en het comfort op te v%zelen hier een aantal ideeën:

- Het gebeurt wel eens, doordat ik dus kennelijk op een verkeerde plek in de trein ga zitten, helemaal op het eind van het perron terecht kom. Het is van die plek een heel eind naar de bewoonde wereld waar de mensen lopen, wonen en, dit is het belangrijkste, hun fietsen stallen. Kan deze afstand niet worden overbrugt met roltrappen? Dit zou mij een hoop energie besparen.

- Het komt nog wel eens voor dat ik precies op het station aankom op het tijdstip dat de trein, die ik moet hebben, eigenlijk weg zou moeten gaan. Omdat de meeste treinen tegenwoordig vertraging hebben, heeft het zin om dan te gaan rennen zodat je de trein nog haalt. Maar dit rennen is ook niet ideaal. De treinen hebben, als je rent, meestal zoveel vertraging, dat je dan zo'n tien minuten hijgend in de trein zit te wachten totdat deze vertrekt. Dit is nogal een gênante vertoning. Ik stel daarom, om dit in de toekomst te voorkomen, het volgende voor: Plaats op de borden die aangeven wanneer de trein zou moeten vertrekken ook een indicatie die aangeeft of het zin heeft om, als je van plan bent om die trein te nemen, rustig aan te doen of om juist te gaan rennen. (Hierbij rekening houdend met de afstand waarvan men deze boodschap kan lezen.) Dan weet ik tenminste als er op het bord staat "Rennen is gewenst", dat ik mijn snelheid moet verhogen of constant moet houden. Ook de tekst "Tja, u bent te laat hoor", verschaft ook duidelijke informatie en ik kan in dat geval op mijn dooie gemakkie terwijl ik wacht op de volgende trein, een patatje halen.

- De NS zorgt er voor dat het in de coupés, als het buiten koud is, behaaglijk warm is. Soms zelfs een beetje te goed. Als het namelijk buiten erg koud is, merk je dat des te meer als je zo'n lekkere warme coupé uit stapt, de harde werkelijkheid in. Ik stel dan ook voor om de roltrappen, die u na bovenstaande hint overal wel zal gaan plaatsen, te overdekken en daarin verwarmingselementen die ervoor zorgen dat je geleidelijk aan de koude temperatuur went.

- De laatste tijd is het erg druk in de trein. Hoewel de trein vaak niet helemaal vol is, zijn er toch wel plaatsten die onbezet zijn. En dus zijn er dan mensen die hun oncomfortabele staan kunnen verruilen voor heerlijk zitten. Om dit probleem op te lossen, stel ik voor om een indicatiesysteem te maken dat de reizigers precies kan laten zien welke kant (rechts of links)voor een eerste of een tweede klasse zitplaats ze het beste op kunnen opgaan. En in het geval alle zitplaatsen bezet zijn, dat ze beter kunnen blijven staan. Met zo'n systeem voelje je als reiziger tenminste serieus genomen.

Naar ik logischer wijze mag aannemen, zult u veel aan deze ideeën. Ik zeg dan ook al bij voorbaat:" Geen Dank". De rechten van bovenstaande ideeën kunt U namelijk voor een zacht prijsje verkrijgen bij KRUIS BV, Apeldoorn.

Ik verwacht Uw telefoontje binnen drie dagen.

Hoogachtend,

Herman Kruis.