Herman; 16 december

Rectificatie

Allereerst wil ik twee dingen even recht zetten. Ik heb namelijk in twee van mijn ideeën een fout gemaakt.

Ten eerste staat in het idee van 3 december, het idee over de analyse van een gedicht, een fout. Er mist namelijk een couplet in het gedicht van Dick Bruna over het ei. Na de zinsnede 'Zeg wie haalt er wat voor my?' uitgesproken door het eendje, en voor de constatering dat het poesje met zijn staartje in de lucht weggaat, moeten de volgende twee zinnen:

Ik zei de kip, ik zei de poes en ik zei ook de haan.

Goed, zei de hond. Ik houd de wacht, dan kunnen jullie gaan.

Ten tweede heb ik in het idee van 7 december twee namen door elkaar gehaald. Ik verwarde de Franse bioloog en natuuronderzoeker Jean-Baptiste Pierre Antione de Monet, chevalier de Lamarck, die leefde van 1744 tot 1829 met de biochemicus Rupert Sheldrake. Hoewel Lamarck zich ook veel met het leerproces van een soort heeft bezig gehouden, bedoel ik het betreffende stukje toch de naam van Sheldrake te noemen. (Trouwens als er mensen zijn die denken dat de onconventionele gedachten van Sheldrake genoemd in het stukje van 7 december van een ouderwets en allang uitgestorven iemand zijn, dan hebben zij het mis. R. Sheldrake zal waarschijnlijk nog wel ergens op deez' aardbodem rondhuppelen! Dit laten de jaartallen van de volgende boeken op zijn naam wel zien: * 1981 A new science of life. Blond & Briggs, London. * 1988 The presence of the past. Times Books, New York. Ik zal deze boeken zelf wel eens doorspitten en waarschijnlijk ontstaat er naar aanleiding van deze boeken wel een idee in mijn hoofd zodat dit in een toekomstig idee in het ideeënboek komt te staan!)

Na deze wijzigingen is de mensheid weer wat dichter bij de waarheid, de echte waarheid, dan voorheen.

Gelezen:

Hoewel ik er geen gewoonte van wil maken wil ik de volgende stukje uit de EOS van december 1992 in het ideeënboek publiceren naar aanleiding van de ideeën van respectievelijk 18 november en 26 november.

Hoewel bovenstaande niet echt een nieuw idee in zich heeft, heeft zij toch wel zoveel toevoegende waarde in zich, dat het wel als zodanig mag door gaan. Benieuwd wat morgen weer zal brengen.